Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sosem járt Írországban, mégis ír akcentusa lett betegsége után egy amerikai férfinak

A férfinél a prosztatarákja kezelése váltotta ki a ritka agyi elváltozást.

Tovább

Tényleg hallani a tengert a kagylókban? természetesen nem, de akkor mégis mit hallunk?

Gyerekként megannyiszor hallottam azt, hogy ha a füledhez teszel egy kagylót és figyelmesen hallgatod, hallani a tenger morajlását. A legmeglepőbb ráadásul az volt ebben, hogy tényleg hallottam zajokat, amik a hullámok hangjaira emlékeztettek. Az igazáság persze távol áll bármiféle természetfeletti magyarázattól, valójában nem a tenger zúgását hallani vissza. Pontosabban nem egészen, na de akkor mégis mit?

Egy kis segítség a megoldáshoz, hogy amennyiben egy hangszigetelt, teljes csendbe burkolózó szobában próbálnánk meg fülelni a tenger zajait, semmit sem hallanánk. Kezditek kapisgálni a választ?

A kagylók különleges akusztikai jellemzőkkel bírnak, köszönhetően anyaguknak és formáiknak. Mikor fülünkhöz emeljük a kagylót, a hang amit hallunk a bizonyos frekvenciájú háttérzajok felerősített morajlása. Slusszpoén, hogy a felerősített hangok többnyire alacsony frekvenciájúak, akárcsak azok a zajok, melyeket a hullámok generálnak.

Ebből kiindulva viszont, amennyiben egy tengerparton hallgatunk bele egy kagylóba, szigorúan véve mégiscsak a tenger hangjait halljuk vissza, hiszen a hullámok által generált zajok frekvenciáit fogja be és erősíti fel a tárgy.

Forrás: The Conversation

Tovább

Lenyűgöző látvány a Hawaiin kitörő vulkán

2018-bana Kilauea vulkán kitörése hatalmas pusztítással járt, rengeteg otthon vált a földdel egyenlővé. A vulkán most újra aktivitást mutat, a tudósok szerint azonban nincs mitől félni egyelőre, mivel a vulkán aktivitása mindössze a kráterre koncentrálódik.

Tovább

Az ember legjobb barátja a... medve?

medve természet videó Orphaned Wildlife Center állat
Fotó: Tom Bushey, Orphaned Wildlife


Mind tudjuk, hogy egy akkora állat, mint egy medve nem játék. Néha azért mégis elhisszük, hogy igen, amikor ilyen videókat látunk.

Tovább

140 éve nem látott állatot vettek videóra az erdőbe rejtett kamerával

A ritka madarat 1882-ben jegyezték fel először, azóta azonban semmilyen képi bizonyítékot nem sikerült rögzíteni róla.

Tovább

Nagyító

blogavatar

Segítünk meglátni a világ apró csodáit!

Látogasd meg a Reblog.hu Facebook oldalát is!