Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Maja, Kelta és viking - Most meghallgathatod hogyan beszélték a holt nyelveket

Elgondolkodtál valaha azon, hogy vajon hogyan hangozhattak azok az ősi nyelvek, melyek mostanra teljesen kihaltak? Egy videóban most meghallgathatod. A YEAP! nevű Youtube-csatorna készítői videóban gyűjtöttek össze 14 ősi nyelvet a sumértől a vikingig, rekreálva, hogyan is beszélték az ókorban ezeket a nyelveket.

 

Forrás: YEAP!

Tovább

Sosem járt Írországban, mégis ír akcentusa lett betegsége után egy amerikai férfinak

A férfinél a prosztatarákja kezelése váltotta ki a ritka agyi elváltozást.

Tovább

Tényleg hallani a tengert a kagylókban? természetesen nem, de akkor mégis mit hallunk?

Gyerekként megannyiszor hallottam azt, hogy ha a füledhez teszel egy kagylót és figyelmesen hallgatod, hallani a tenger morajlását. A legmeglepőbb ráadásul az volt ebben, hogy tényleg hallottam zajokat, amik a hullámok hangjaira emlékeztettek. Az igazáság persze távol áll bármiféle természetfeletti magyarázattól, valójában nem a tenger zúgását hallani vissza. Pontosabban nem egészen, na de akkor mégis mit?

Egy kis segítség a megoldáshoz, hogy amennyiben egy hangszigetelt, teljes csendbe burkolózó szobában próbálnánk meg fülelni a tenger zajait, semmit sem hallanánk. Kezditek kapisgálni a választ?

A kagylók különleges akusztikai jellemzőkkel bírnak, köszönhetően anyaguknak és formáiknak. Mikor fülünkhöz emeljük a kagylót, a hang amit hallunk a bizonyos frekvenciájú háttérzajok felerősített morajlása. Slusszpoén, hogy a felerősített hangok többnyire alacsony frekvenciájúak, akárcsak azok a zajok, melyeket a hullámok generálnak.

Ebből kiindulva viszont, amennyiben egy tengerparton hallgatunk bele egy kagylóba, szigorúan véve mégiscsak a tenger hangjait halljuk vissza, hiszen a hullámok által generált zajok frekvenciáit fogja be és erősíti fel a tárgy.

Forrás: The Conversation

Tovább

Nagyító

blogavatar

Segítünk meglátni a világ apró csodáit!

Látogasd meg a Reblog.hu Facebook oldalát is!