Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ritka felvételek egy évtizedek óta kihalt állatról

A tasmán tigris, vagy másnéven erszényesfarkas utolsó fogságban élő példánya 1936-ban pusztult el az ausztráliai Beaumaris Állatkertben. 1933-ban még sikerült felvételeket készíteni a ritka állatfajról, a videót aztán később digitálisan felújították és kiszínezték.

Tovább

A bébifóka első úszása

Ilyet sem látni minden nap, egy fogságban született bébifóka életében először csobban egyet. A videót az oszakai Kaiyukan Akvárium osztotta meg, ami a világ egyik legnagyobb akváriuma, több mint 600 fajnak ad otthont.

A videón egy bébi gyűrűsfóka látható, aki életében először találkozik vízzel. A kezdeti tétlenség ellenére persze hamar ráérez a természetes közegére a fiatal állat, annak ellenére is, hogy ő már fogságban született.

Forrás: Osaka Aquarium Kaiyukan

Tovább

Fehér kardszárnyú delfin - A természet egy ritka kincse

Fotó: Domenic Biagini

Nem mindennapi felvételek készültek egy csapat kardszárnyú delfinről, egyikük ugyanis leucizmusban "szenved". A leucizmus egy az albinizmushoz hasonló genetikai elváltozás, ami teljes vagy részleges pigmenthiányt okoz az egyedeknél. A mutáció hajlamos egészségügyi elváltozásokat is okozni, Frosty, a fehér orka esetében azonban úgy tűnik nincs szó ilyenről.

Tovább

A modellszakma jövője? Mesterséges intelligenciával kreálja modelljeit a Levi's

Amikor felmerül, hogy milyen szakmákat szüntethet meg a mesterséges intelligencia egyre nagyobb lendülető úttörése, akkor általában a tartalomgyártói munkák merülnek fel, nem pedig az olyan mesterségek, mint a modellkedés. Pedig úgy tűnik, hogy az ilyen területekre is beszivároghatnak az MI nyújtotta lehetőségek.

Tovább

Maja, Kelta és viking - Most meghallgathatod hogyan beszélték a holt nyelveket

Elgondolkodtál valaha azon, hogy vajon hogyan hangozhattak azok az ősi nyelvek, melyek mostanra teljesen kihaltak? Egy videóban most meghallgathatod. A YEAP! nevű Youtube-csatorna készítői videóban gyűjtöttek össze 14 ősi nyelvet a sumértől a vikingig, rekreálva, hogyan is beszélték az ókorban ezeket a nyelveket.

 

Forrás: YEAP!

Tovább

Sosem járt Írországban, mégis ír akcentusa lett betegsége után egy amerikai férfinak

A férfinél a prosztatarákja kezelése váltotta ki a ritka agyi elváltozást.

Tovább

Tényleg hallani a tengert a kagylókban? természetesen nem, de akkor mégis mit hallunk?

Gyerekként megannyiszor hallottam azt, hogy ha a füledhez teszel egy kagylót és figyelmesen hallgatod, hallani a tenger morajlását. A legmeglepőbb ráadásul az volt ebben, hogy tényleg hallottam zajokat, amik a hullámok hangjaira emlékeztettek. Az igazáság persze távol áll bármiféle természetfeletti magyarázattól, valójában nem a tenger zúgását hallani vissza. Pontosabban nem egészen, na de akkor mégis mit?

Egy kis segítség a megoldáshoz, hogy amennyiben egy hangszigetelt, teljes csendbe burkolózó szobában próbálnánk meg fülelni a tenger zajait, semmit sem hallanánk. Kezditek kapisgálni a választ?

A kagylók különleges akusztikai jellemzőkkel bírnak, köszönhetően anyaguknak és formáiknak. Mikor fülünkhöz emeljük a kagylót, a hang amit hallunk a bizonyos frekvenciájú háttérzajok felerősített morajlása. Slusszpoén, hogy a felerősített hangok többnyire alacsony frekvenciájúak, akárcsak azok a zajok, melyeket a hullámok generálnak.

Ebből kiindulva viszont, amennyiben egy tengerparton hallgatunk bele egy kagylóba, szigorúan véve mégiscsak a tenger hangjait halljuk vissza, hiszen a hullámok által generált zajok frekvenciáit fogja be és erősíti fel a tárgy.

Forrás: The Conversation

Tovább

Lenyűgöző látvány a Hawaiin kitörő vulkán

2018-bana Kilauea vulkán kitörése hatalmas pusztítással járt, rengeteg otthon vált a földdel egyenlővé. A vulkán most újra aktivitást mutat, a tudósok szerint azonban nincs mitől félni egyelőre, mivel a vulkán aktivitása mindössze a kráterre koncentrálódik.

Tovább

Nagyító

blogavatar

Segítünk meglátni a világ apró csodáit!

Látogasd meg a Reblog.hu Facebook oldalát is!