A férfinél a prosztatarákja kezelése váltotta ki a ritka agyi elváltozást.

 

Érdekes orvosi publikáció jelent meg 2023 elején, melyben az észak-karolinai Duke Egyetem doktorai egy nem mindennapi esetről számolnak be. Egy ötvenes éveiben járó férfinél furcsa mellékhatással járt a prosztatarákra kapott kezelés. Az amerikai férfi annak ellenére, hogy még soha nem járt Írországban, vaskos ír akcentussal kezdett beszélni a kezelést követően, a helyzet furcsaságát pedig tovább fokozta, hogy nem volt képes tudatosan változtatni akcentusán, amit élete végéig megtartott.

Az úgynevezett idegen akcentus szindróma egy ritka agyi rendellenesség, 1907-es felfedezése óta mindössze 200 dokumentált eset létezik. Általában valamilyen agyi károsodás váltja ki, például stroke, így különösen meglepő, hogy ezúttal egy rákos betegnél alakult ki ez az orvosi anomália. Rákos megbetegedés következtében mindössze három dokumentált eset létezik, egy mellrák és egy agyrák következményeként alakult ki a már említett prosztatarákos férfi esetén kívül.

A leghíresebb esett az énekes George Michaelhez köthető, aki tüdőgyulladását követően kómába esett, majd ébredése után West Country-i (egy délnyugat-angliai terület) akcentussal kezdett beszélni, annak ellenére, hogy ő maga London északi részéről származott.

Forrás: The Conversation